In Zaandijk stond al vroeg de papieremolen van Pieter Jansz (Stijfselmaker of Van der Ley) aan weg en Zaan tegenover …
Dirk, De Jonge
Molentje in Westzaan, in het Westzijderveld nabij de molen Het Prinsenhof. Beknopt overzicht 1908 Heikebertus Schoe, zakkenhandelaar, bouwde het molentje …
Een Naamloze Molen
Krommenie – Vaartdijk bij de grens met Assendelft Beknopt overzicht 1677Hendrik Cornelisz Pampier kocht voor NLG. 2583,- parten in 2 …
Fortuin, Papiermolen Het
Over de huidige spoorwegovergang in Zaandijk stonden aan het Guispad veel molens waaronder aan de noordzijde Het Fortuin als een …
De Papiermolen
Op pagina 100 is “De Schoolmeester”of “Gouwdief” afgebeeld, staande en nog werkende aan het Guispad te Westzaan. Niet alleen is …
Model van De Eendracht
In het Molenmuseum op de Zaanse Schans is een meesterwerk te bewonderen. Lees hiervoor onderstaand artikel uit de Windbrief. Bron: …
Van lompen tot papier in De Schoolmeester
Traditioneel komen de vrijwilligers van De Schoolmeester op de laatste zaterdag van september naar de molen om aan de bezoeker …
Bel, de
Papiermolen te Wormerveer, zie: de Vergulde Bijkorf. [Bron: ZaanWiki]
Bestevaer, de
Oliemolen en later papiermolen in Assendelft. De eerste vermelding dateert uit 1649. In 1669 was hij al ingericht als papiermolen. …
Bijkorf, de Vergulde – Wormerveer
Bijkorf, de Vergulde Papiermolen in Wormerveer, ook De Bel genoemd. De eerste vermelding dateert uit 1699. Hij heeft gestaan aan …
Bijkorf, de Vergulde – Zaandijk
De Vergulde Bijkorf, Papiermolen te Zaandijk, ook de Guisman genoemd. Zaandijk, aan het Guispad west van het huidige Politiebureau De molen …
Blauw, de Oude
Papiermolen te Wormerveer, ook de Ouwe Romp genoemd. De windbrief werd gegeven in november 1621. De molen werd oorspronkelijk gebouwd …
Bonsem, de Zwarte
De Zwarte Bonsem, oorspronkelijk volmolen, daarna papiermolen en tenslotte pelmolen te Koog aan de Zaan. De windbrief voor de geheel …
David, De Koning
Grauwpapiermolen De Koning David bijgenaamd De Koot met schuren en pakhuizen aan een brede vaart te Krommenie.De molen is een …
Dolfijn, de Jonge
Papiermolen De Jonge Dolfijn en later pelmolen te Westzaan, ook de Koperen Berg genoemd. De windbrief werd gegeven in maart 1695. …
Dolfijn, de Witte
Papiermolen De Witte Dolfijn te Westzaan en later Assendelft. De eerste vermelding dateert uit 1763. In 1785 werd hij van …
Eendragt, de
Oliemolen en later papiermolen De Eendracht te Wormer. Wormer, westkant van Zaandammerpad bij de Rigastraat en Waterzolder. De windbrief werd …
Gans, de Grauwe
Papiermolen De Grauwe Gans te Zaandijk en later pelmolen te Oostzaandam, ook de Witte Gans genoemd en in Zaandijk ook …
Gans, de Witte
Een van de vroegste molens uit de Zaanstreek werd gebouwd als oliemolen te Zaandijk, maar later veranderd in een grauwpapiermolen …
Gauwdief, de
Papiermolen De Gauwdief te Westzaan, zie: de Schoolmeester. [BRON ZAANWIKI]
Gooier, de
Oliemolen en later papiermolen De Gooier te Westzaan, ook de Harlequin genoemd. De windbrief werd gegeven in 1644. Hij heeft …
Grauw, het Zoondijker
Papiermolen Het Zoondijker Grauw te Zaandijk. zie: De Grauwe Gans. [BRON ZAANWIKI]
Guiskind, het
Het Guiskind werd gebouwd in het jaar 1674. Op 14 november van dat jaar verkregen Claes Jansz. de Wit en …
Guisman, de
Papiermolen De Guisman te Zaandijk, zie: De Vergulde Bijkorf. [BRON ZAANWIKI]
Guiswijf, het
Pelmolen en oorspronkelijk papiermolen Het Guiswijf te Zaandijk. De windbrief werd gegeven in juni 1670. Hij heeft gestaan aan en ten …
Haan, de Kleine
Oliemolen, later papiermolen De Koekoek en tenslotte meelmolen de Kleine Haan. De Haan stond in de tegenwoordige bloembuurt, halverwege de …
Handschaaf, de Gekroonde
Papiermolen De Gekroonde Handschaaf te Westzaan. De eerste vermelding dateert uit februari 1693. Standplaats en jaar en wijze van verdwijnen …
Harlequin, de
Papiermolen De Harlequin te Westzaan, zie: De Gooier. [Bron: ZaanWiki]