© Arnold de Lange - Wormer

Bijkorf, de Vergulde – Wormerveer

Bijkorf, de Vergulde Papiermolen in Wormerveer, ook De Bel genoemd. De eerste vermelding dateert uit 1699. Hij heeft gestaan aan en ten oosten van de Pieterpadsloot, ten noorden van de tegenwoordige spoorlijn. De molen werd in januari 1775 door brand verwoest. De herbouwde molen werd afgebroken in 1816.

1643
Windbrief voor een papiermolen op naam van Jan Jevitz. en zijn zonen Cornelis en Jacob Jansz Molen genaamd De Bel 1.

1657
Cornelis Jansz koopt ¾ deel van de molen. Hierna komt de molen in bezit van vele partenhouders waaronder de families Honigh en Doncker .

1700
Verkoop via een veiling mislukt en wordt onderhands verkocht aan Cornelis Willemsz. Allert Jansz Dral.

1733
In het Papiermakerscontract staat de molen op naam van Jacob Cornelisz. Groot die in 1742 is overleden. Bedrijf wordt voortgezet door Jan Groot en Comp. Door familieband was Maarten Schouten ook bij deze molen betrokken en liet de molen in 1774 overschrijven op Maarten Schouten en Comp.

1775
Molen is verbrand en is verloren. In 1776 werd de molen herbouwd door Wed. Jan Groot en en Comp met zonen Cornelis en Jacob Jansz en Jan Way en gingen verder met De Bel 2 als papiermolen. Onder verschillende eigenaren bleef de molen werken onder de naam Wed Jan Groot en Comp onder de leiding van Jan Way jr.

1816
Molen wordt gesloopt na 173 jaar papiermaken.

Bijzonderheden
Molen wordt opnieuw opgebouwd als Pelmolen Het Guiswijf in Zaandijk die in 1894 is verbrand evenals papiermolen Het Fortuin. Deze beide molens waren verloren.

[Bron: ZaanWiki]

MOLENKAART