Collectie Edo Gerhard Loeber

Edo Loeber is de zoon van een papiergroothandelaar in Amsterdam. Als papierexporteur reisde Loeber veel door Europa, Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika en hij leerde daarbij tien talen. In de jaren zestig van de vorige eeuw begon Loeber, gebruikmakend van zijn talen- en vakkennis, een woordenboek voor papierhistorici samen te stellen in acht talen.

De collectie Loeber is ontstaan bij het onderzoek voor dit technische woordenboek. Met onvoorstelbare ijver en doorzettingsvermogen maakte Loeber hiervoor 7.000 technische tekeningen en maakte en verzamelde 15.000 foto’s op zijn vele speurtochten door de wereld. Terwijl hij Spoelen van affiche UV zinkwit onderzoek deed voor zijn boek Paper Mould and Mouldmaker (Amsterdam 1982) verzamelde en maakte Loeber 19.000 tekeningen van watermerken uit de 17e tot en met de 19e eeuw.

Loeber heeft vele details over het papier maken nog uit de eerste hand kunnen ontfutselen aan de weinige ambachtslieden die het papier nog met de hand maakten. Op deze manier heeft hij een rijkdom aan informatie van de vergetelheid gered. In 1978 ontving Edo Loeber als papierhistoricus van uitzonderlijke betekenis de gouden ere-ring van de Forschungsstelle Papiergeschichte.

De Collectie Loeber maakt deel uit van het Archief van de Stichting Papiergeschiedenis Nederland, die sinds 1989 is ondergebracht in het Archief van CODA te Apeldoorn. De collectie Loeber bevat ook een uitgebreide vakbibliotheek over de geschiedenis van papier. Een groot deel van de collectie Loeber is op microfilm gereproduceerd. Dit betreft de totale verzameling van 19.000 watermerken, 7000 tekeningen, 15.000 foto’s en het achttalige woordenboek. De microfiches en het archief kunnen in de studiezaal van CODA Archief worden geraadpleegd.

  • E. J. Labarre; E. G. Loeber: Dictionary and encyclopædia of paper and paper-making, with equivalents of the technical terms in French, German, Dutch, Italian, Spanish & Swedish. (Amsterdam, Swets & Zeitlinger, 1952; 1969)
  • E. J. Labarre; E. G. Loeber: Supplement to Dictionary and encyclopædia of paper and paper-making (Amsterdam, Swets & Zeitlinger, 1967)
  • E. G. Loeber: 8-talig woordenboek van papiertermen : III Getypt woordenboek met vertalingen van het Nederlands in het Duits / Oostenrijks, Engels / Amerikaans, Frans / Zwitsers, Spaans / Argentijns, Portugees / Braziliaans, Zweeds, Noors, Deens, Italiaans, Tsjechisch en Pools. Niet alle vertalingen zijn opgenomen.
  • E. G. Loeber: Paper mould and mouldmaker (Amsterdam : Paper Pub. Society | Labarre Foundation, 1982)