Gans, de Grauwe

Papiermolen De Grauwe Gans te Zaandijk en later pelmolen te Oostzaandam, ook de Witte Gans genoemd en in Zaandijk ook Zaandijker Grauw en Zaandijker Oud. De molen heeft gestaan in het veld, niet ver achter het Verlanenpad, en werd in 1742 afgebroken om aan de Kalverringdijk te Oostzaandam (op enige afstand ten noorden van de tegenwoordige Julianabrug) als pelmolen herbouwd te worden. In juli 1914 werd hij, nadat eerder een motor was bijgeplaatst, grotendeels afgebroken en in juni 1915 werd hij door brand verwoest.

1600/1605
Wordt beschouwd als de eerste Zaanse Papiermolen. De oudste geschiedenis van de molen is duister door onvolledige archieven. Schuldbrief van 1605 van Maerten Arisz waarin pampiermolen genoemd wordt. In een akte wordt ook de naam van papiermaker Pieter Jansz genoemd.

1628
Aerian Pietersz wordt genoemd als eigenaar van een papiermolen op Zaandijk.

1702
Molen wordt geveild waarbij ook Pieter Jansz van der Ley betrokken was als gever van onderpand.

1741
Molen wordt weer geveild en gekocht door lompenkoopman Pieter Lubbertsz. De molen wordt verplaatst naar de Kalverdijk in Zaandam en opgebouwd als pelmolen de Grauwe Gans op de plaats van restaurant De Swarte Walvis.

[BRON ZAANWIKI EN 1100 ZAANSE MOLENS]

MOLENKAART