Dirk, De Jonge

Molentje in Westzaan, in het Westzijderveld nabij de molen Het Prinsenhof.

Beknopt overzicht

1908   
Heikebertus Schoe, zakkenhandelaar, bouwde het molentje aan het einde van de zuidzijde van het Blauwepad in Zaandam met de naam Indië’s Welvaren. Hij maalde er kaneel en andere specerijen voor de Zaanse levensmiddelen fabrieken, o.a. Verkade en Hille.

1955
De productie werd gestopt en het gaandewerk ging naar de mosterdmolen De Huisman op de Zaanse Schans 

1958   
Jo Vooren verplaatste het molentje naar het Westzijderveld aan de Weelsloot nabij molen Het Prinsenhof.  De molen dreef een slijpsteen aan en er stond een figuurzaag in.

1974   
Arie Butterman, molenaar van papiermolen De Schoolmeester te Westzaan koopt de molen en plaatst er twee laboratorium maalbakjes, een schepkuipje en een natpers in waarmee handgeschept papier kan worden vervaardigd. Verder komt er nog een koppeltje maalstenen in met een diameter van 25 cm, later gevolgd door een koppel van 90 cm. Ook staat er een plet om graan of zaden te pletten.  Al met al een multifunctioneel bedrijf wat alleen hobbymatig in werking wordt gesteld.

1981   
Hessel de Vries werd eigenaar en molenaar van het molentje. In deze periode is de molen uitgebreid met een schuur aan de westzijde en is het grote koppel maalstenen eruit gehaald en naar De Windjager gegaan. Er kwam een stamperij in met 10 stampertjes om steen of glas te stampen.

2013   
Hessel de Vries overleed en het molentje kwam in het bezit van Vereniging De Zaansche Molen.

Het molentje is alleen varend te bereiken. Op molendagen wordt de mogelijkheid geboden om De Jonge Dirk te bezoeken.

Bron: Arie Butterman en Pieter van Nieuwburg