Educatie programma’s op het gebied van papierproductie en -historie

  • De Meester schrijft nog op papier

excursie naar Papiermolen De Schoolmeester [groep 3, 4, 5, 6, 7, 8]

Dit schooljaar biedt Papiermolen De Schoolmeester in Westzaan een vernieuwd educatieprogramma aan voor het basisonderwijs. De kinderen brengen een bezoek aan de papiermolen uit 1692. Daarbij maken zij kennis met het maakproces van papier uit oude vodden (katoen) met de techniek van een industriemolen aangedreven door de wind. Maar ook vertelt de molenaar over het werken in de vaak koude en donkere papiermolen. Tot ver in de 19e eeuw werd de molen bemand door 13 mannen, vrouwen en kinderen, die stof scheurden van de vieze vodden. In de molen is te zien hoe die reepjes stof in de kuip wordt fijngehakt en het papier uiteindelijk uit de smurrie in het water wordt geschept, waarna het papier ‘Zaansch Bord geheten’ in de lange schuur achter de molen te drogen wordt gehangen. Voor de leerlingen is er alle ruimte om vragen te stellen. Na de rondleiding maken de kinderen een boekenlegger van dit papier met een zelf ontworpen watermerk. Deze mogen ze mee naar huis nemen.

Aanmelden via: https://www.cultuurmenuzaanstreek.nl/

 

  • Papieren geheugen van de Zaanstreek

excursie naar het Gemeentearchief Zaanstad [groep 6, 7, 8]

Tijdens deze excursie maken de leerlingen op een actieve manier kennis met diverse aspecten van papier in de Zaanstreek. Ze leren iets over de geschiedenis van de papierproductie en gaan aan de slag om diverse toepassingen van papier te ontdekken. Ook maken de leerlingen kennis met oude handschriften en het beheer en behoud van archiefstukken. De excursie bestaat uit twee onderdelen: opdrachten met de papierkar en een rondleiding door het depot. De klas wordt in twee groepen gesplitst, zodat van activiteit kan worden gewisseld.

In de studiezaal maken de leerlingen acht opdrachten, elk met een eigen thema. Bijvoorbeeld schrijven met een ganzenveer en inkt, afdrukken maken met een stansapparaat en een blinddrukstempel, met een loep wordt een groot stuk perkament onderzoeken. Daarnaast maken ze kennis met de website en de foto’s op de beeldbank van het gemeentearchief.

De leerlingen brengen een bezoek aan het archiefdepot, waar de originele stukken van het gemeentearchief worden bewaard. Hoe kan papier het best bewaard worden? Wat is schadelijk voor papier? Kan je het papier ruiken? Hoe lang zijn de kasten? Aan de hand van diverse stukken wordt de geschiedenis van de papierindustrie in de Zaanstreek verteld, waarbij verrassende feiten boven water komen.

Aanmelden via: https://www.cultuurmenuzaanstreek.nl/

 

  • Leskist Papier maken (Zaans Natuur Milieucentrum)

[groep 3, 4, 5, 6]

Hoe maken we van oud papier weer nieuw papier? Met deze papiermaakset kunt u de kinderen dit zelf laten doen. N.a.v. deze kist kan evt. papiermolen De Schoolmeester worden bezocht. Men maakt er papier met als grondstof vodden!
http://zaansnatuurmilieucentrum.nl

 

  • Gastles: maak kennis met werken in het papier en karton!

[Beroepskeuze]
https://papierdaagtjeuit.nl/gastles-over-werken-in-de-papier-en-karton/

In een les van 45 minuten vertelt een medewerker van een papier- of kartonbedrijf (operator, technische dienst) over zijn vak. Tegen welke dingen loopt hij aan? Wat maakt zijn werk uitdagend? Welke opleiding volgde hij? Hoe is het om nachtdiensten te draaien? Welke technische aspecten maken zijn werk de moeite waard? Vanzelfsprekend is er alle gelegenheid hem het hemd van het lijf te vragen!

Daarnaast ga je zelf papier maken, is er een quiz en staan we stil bij duurzaamheid en innovaties. Na afloop wil je nog maar één ding: aan de slag in het papier en karton! Op dit moment is er ruimte voor gastlessen in Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant, Flevoland, Utrecht, Limburg, Groningen, Drenthe en Friesland.