Japanse kunst op Zaans Papier

Japan staat bekend om zijn oude traditie in het ambachtelijk vervaardigen van hoogwaardig papier. Nauwelijks bekend is het feit dat Japanse kunstenaars van naam werk hebben nagelaten op Zaans papier. Begin 19e eeuw was Japan volledig afgesloten van de rest van de wereld. Alleen Nederlandse handelslieden hadden beperkt toegang tot het land. Zij mochten slechts verblijven op het eiland Deshima voor de kust van Nagasaki.

Tussen 1823 en 1830 werkte hier de Beierse arts Dr. Philipp Franz von Siebold (1796-1866) in opdracht van de Nederlandse overheid. Hij legde een aanzienlijke verzameling aan van documenten en objecten over de Japanse cultuur. Tot zijn verzameling behoren onder meer schilderingen op Zaans papier van C & J HONIG BREETJ. HONIG & ZOONEN en VAN GELDER & COMP..

Deze kunstwerken worden toegeschreven aan de beroemde kunstenaars Katsushika Hokusai (1760-1849), Totoya Hokkei (1780-1850), Kawahara Keiga (1786- ca. 1860) en de minder bekende Otsuka Hachiro.

Het Honig Breethuis wijdt najaar 2018 een nieuwsbrief special aan voorbeelden van Japanse kunst op Zaans papier uit de collectie van het Museum Volkenkunde te Leiden. Leden van de Vereniging ‘Jacob Honig Jsz. Jr.’ ontvangen de gedrukte nieuwsbrief gratis thuis. Overige belangstellenden kunnen deze kopen of bestellen bij het museum voor € 3,00 [excl. porto].