Hellema Hollandschepad

Hellema Verpakkingen B.V.

Producent van verpakkingsmateriaal voor de levensmiddelenindustrie aan de Oostzijde 381 te Zaandam.  Het bedrijf werd in 1906 opgericht door Wieger Hellema (1864-1938), die een bakkersbedrijf had.  Aan het Hollandsche Pad 33 en 31 in Zaandam werden aanvankelijk alleen verpakkingen gemaakt voor de eigen bakkerij. (zie foto)
Spoedig na de oprichting werd de onderneming voortgezet door de twee zonen van de oprichter, Jan Cornelis Hellema (1890-1963) en Johan Dirk Antoon Hellema (1896-1945). De laatstgenoemde werd in de Tweede Wereldoorlog gefusilleerd. Aanvankelijk maakte het bedrijf gebaksdozen, schaaltjes en papieren zakken maar specialiseerde zich in het maken van hoogwaardig verpakkingsmateriaal voor de levensmiddelen industrie. Voor uitbreiding verhuisde het bedrijf van het Hollandsche Pad naar Oostzijde 381, Zaandam.
Het bedrijf werd na de oorlog voortgezet door J. Hellema en later door zijn kleinzoon H.G.W van Aardenne die in de loop van de tijd aan de Oostzijde verschillende uitbreidingen realiseerde met ‘state of the art’ productiefaciliteiten. Hellema was de marktleider voor de productie van de beschuit- en koekwikkels van papier bedrukt in diep- of flexodruk en voorzien van beschermende coatings. Later werden deze materialen aangevuld met en vervangen door de folies.

In 1986 werd een geheel nieuwe achtkleuren-diepdrukpers in gebruik genomen. Bij Hellema waren in die periode 21 werknemers in dienst. In 1990 won het bedrijf de Zaanse Ondernemingsprijs vanwege de milieuvriendelijke wijze van produceren. Hiertoe behoorde flexo en diepdrukmachines om diverse materialen in uiteenlopende diktes te kunnen bedrukken. Ook beschikte het bedrijf over machines voor het produceren van laminaten van folies en papier tot duplex en triplex laminaten, voor het produceren van hoogwaardig verpakkingsmateriaal op rollen. Verpakken deden ze niet zelf maar lieten dit over aan hun klanten.

Hellema-Oostzijde

 

De Spaanse verpakkingsmultinational Saica maakte eind 2016 bekend, Hellema in Zaandam, Schut in Etten-Leur en Lemapack in Weesp over te nemen. Met de bedrijven, eigendom van de holdingmaatschappij Flexible Packaging Holding (FPH) uit Weesp, kreeg Saica er meer dan € 100 mln omzet en 105 werknemers bij.  Saica, produceert jaarlijks 2,5 miljoen ton papier. De multinational uit Zaragoza heeft een omzet van € 2,6 mrd en bijna negenduizend werknemers in dienst in negen Europese landen. In mei 2017 maakte Saica bekend het bedrijf aan de Oostzijde te sluiten en de machines over te brengen naar andere vestigingen. Na 112 jaar sloot Hellema de deuren en 32 werknemers konden naar andere vestigingen overstappen of moesten bij andere bedrijven in de Zaanstreek een nieuwe werkkring zoeken.

In mei 2019 werden de panden van Hellema heringericht als de nieuwe broedplaats voor kunstenaars en creatieve ondernemers na het sluiten van de broedplaats De Honigfabriek aan de Raadhuisstraat in Koog aan de Zaan.