Chromos B.V.

Industriële drukkerij, aanvankelijk te Zaandijk, later Krommenie. Het bedrijf ontstond op 1 augustus 1955, toen de directie van offsetdrukkerij Litho Zaanlandia Kleiman en Koene uiteenviel. H.D.P. Koene ging als enig eigenaar van industriële drukkerij Chromos verder. Aanvankelijk was het bedrijf gevestigd aan de Lagedijk te Zaandijk op 1500 vierkante meter. In 1966 verhuisde het naar een terrein tussen de Nauernasche Vaart en Noorderhoofdstraat te Krommenie (10.000 vierkante meter). Op 1 januari 1969 werd de eenmanszaak omgezet in een NV, in september 1972 volgde omzetting in een BV.

Het bedrijf, waarvan de omzet in de loop der jaren groeide van 1 tot 33 miljoen gulden, maakte verpakkingsdrukwerk voor de voedings- en genotmiddelen-, farmaceutische-, geneesmiddelen-, huishoudelijke-, en speelgoedindustrie. De afzetmarkt lag voornamelijk in de Benelux en Engeland. In 1974 werd bij het bedrijf, als eerste in de Benelux, een vierkleurenpers geplaatst.

In 1982 kocht het bedrijf een deel van het bedrijfscomplex van de voormalige zuivelgroothandel NCM om de bereikbaarheid via de Noordervaartdijk te verbeteren en het centrum van Krommenie van bedrijfsverkeer te ontlasten. In 1984 droeg H.D.P. Koene zijn aandelen over aan B.J. Schaar en R. IJkel, die vanaf dat moment de directie vormden. In 1991 had Chromos bv 150 personen in dienst.

Op 14 december 2005 heeft de rechtbank de firma Drukkerij Van Diepen, handelend onder Kartonnage-afwerkbedrijf Gece en Industriële Drukkerij Chromos B.V., ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 35008254 in staat van faillissement verklaard, met benoeming van mr. R.J. Frans tot curator. Het insolventienummer is F.05/501. De rechtsvorm betreft een Besloten Vennootschap.