Handelsmaatschappij Fibra N.V.

Handelsmaatschappij Fibra N.V. opgericht november 1918 door F.K.L. Schouten. Medeoprichters en commissarissen waren J.C. van Wessem, J.A. Laan en dokter A. Wijnberg. Doel was het exploiteren van octrooien, patenten en procédé’s welke betrekking hebben op de vervaardiging van houtstof, cellulose en surrogaten daarvan, uit de grondstof, schaafkrullen van vurehout.

Het bedrijf werd gevestigd aan de Westzanerdijk te Zaandam, in de nabijheid van houthandel Van Wessem, die nauw was betrokken bij de Fibra.

Directeur F.K.L. Schouten werd in 1952 opgevolgd door J .W. Schouten. In 1966 werd C. Knoester directeur (tot 1973). F.K.L. Schouten had 87 octrooien voor papierfabricage op zijn naam staan. De aandelen van de Fibra werden incidenteel verhandeld op de incourante markt. De vennootschap leidde over het algemeen een moeizaam bestaan. In 1972 kwamen alle aandelen in handen van De Vezelpers, waarmee de Fibra al banden onderhield als leverancier-afnemer. In 1973 werd de productie stilgelegd.  

In verband met de ontwikkeling van het gebied rond de Westzanerdijk voor woningbouw/industrie nam de gemeente Zaandam het terrein in 1973 over.