Papierfabriek De Vergulde Bijenkorf – Gebr. De Jong (van wind naar stoom)

In 1902 brak weer brand uit in de papiermolen de Vergulde Bijkorf aan het Guispad in Zaandijk. De molen ging geheel verloren en werd niet herbouwd. De molen was in het bezit van de firma Gebr. De Jong uit Westzaan, ook eigenaar van de Papiermolen De Schoolmeester in Westzaan.

In 1903 bouwde de firma naast de molen De Schoolmeester een stenen papierfabriek met een langzeef papiermachine en een stoommachine voor de aandrijving. Dit was waarschijnlijk een eigenbouw van de firma Gebr De Jong. In deze fabriek werd ook een koppel kantstenen geplaatst voor het malen van grondstoffen. Ook bleven ze er papier maken met een kuip en schepramen. Met de eigenaren van de papiermolens uit de omgeving ontstonden conflicten en de firma kreeg veel klachten van overlast door roet uit de schoorsteen.

In 1922 werd aan aanvraag ingediend voor het plaatsen van een elektromotor als aandrijving van de papiermachine ter vervanging van de stoommachine. Dit werd niet doorgevoerd.  De fabriek wordt in 1935 stilgezet en in 1939 werden de machines verwijderd.  Tussen de papierfabriek en de plaats waar het ketelhuis van molen De Schoolmeester stond liggen nog stoompijpen.  Daarna werd het stenen gebouw gebruikt voor opslag en werd later overgenomen door Smitco, handel in tuinmaterialen.