Vlaar Enveloppen

Fabriek van en handel in enveloppen in Krommenie en Groningen.

Het bedrijf werd opgericht in Zaandam in 1926 door Pieter Vlaar, als groothandel in grafisch papier en in papierwaren. In 1945 veranderde de naam in P. Vlaar & Zonen en werd de juridische vorm vennootschap onder firma, later gewijzigd in bv. In 1945 vestigde Vlaar zich ook in Groningen. Beide bedrijven hielden zich bezig met de handel in papier en papierwaren, waarbij de handel in enveloppen een steeds grotere plaats verwierf.

In 1963 begon Vlaar met de fabricage van enveloppen. Fabricage van en handel hierin zijn thans (1991) de enige bedrijfsactiviteiten. De gezamenlijke productie bedraagt jaarlijks ongeveer 600 miljoen enveloppen. In augustus 1971 werden de gebouwen en terreinen van de Verenigde Blikfabrieken (Verblifa (Verenigde Blikfabrieken)) in Krommenie gekocht en werd het bedrijf daarheen verplaatst.

In 2004 nam Vlaar Keiren in Venlo, producent van onder meer speciale verpakkingsenveloppen, over. In de drie vestigingen werkten in totaal zo’n 140 medewerkers.

In 2009 verloren tien medewerkers van enveloppenfabriek Vlaar hun baan als gevolg van een reorganisatie. In 2010 volgt eveneens een ontslagronde waarbij elf medewerkers hun baan verliezen.

Vlaar Enveloppen blijkt in april 2018 failliet. Het bedrijf met totaal 45 personeelsleden, dat ook een vestiging heeft in Groningen, had al een aantal reorganisaties achter de rug. De enveloppenproducent lag al jaren onder vuur vanwege de groeiende digitalisering waardoor minder brievenpost werd verstuurd, dus werd de vraag om enveloppen minder.

De maand daarop neemt het Rotterdamse Dortland en van Beem de activiteiten van het failliet verklaarde Vlaar Enveloppen over. De vestiging in Krommenie werd gesloten; productielocatie Groningen blijft in afgeslankte vorm open.

Bron:
– Zaanwiki