Binderij P. Vlaar

Binderij Vlaar toen en nu

Binderij Vlaar is in 1961 begonnen als “machinale vergaarinrichting” voor sets en bloks.

Nadat vader Piet ontslag heeft genomen bij Muusses uit Purmerend begint hij voor zichzelf. Hij koopt een snijmachine, vergaarmachine en een boormachine en gaat van start. ‘Hard werken om de centen terug te betalen aan de bank’ is het credo. Moeder Alie springt waar nodig bij en verzorgt de administratie.

Na tien jaar neemt vader Piet binderij Kools over (inclusief de zes medewerkers) en verhuist naar een groter pand. Het vouwen van folders en geniet brocheren hoort nu ook bij de werkzaamheden. Na een aantal jaren worden de werkzaamheden uitgebreid met het vergaren en nieten van kalenders en is uitbreiding wederom noodzakelijk. Dit wordt de huidige lokatie aan de Ronde Tocht in Zaandam waarbij eveneens een nieuwe vergaar- hechtlijn wordt aangeschaft. Begin jaren ’80 floreert het bedrijf als nooit tevoren.

In 1983 komt zoon Hans in het bedrijf. Het jaar daarop zoon Peter en als midden 1986 vader Piet ongeneeselijk ziek blijkt voegt ook zoon Rob zich bij zijn broers.

De zaken gaan goed waardoor uitbreiding weer noodzakelijk blijkt. Het bestaande pand wordt in oppervlakte verdubbeld en er wordt geïnvesteerd in vouwmachines en een verzamelhechtstraat.

Begin jaren ’90 verandert er veel in de grafische industrie. Eén van de oudste pijlers van het bedrijf, het afwerken van bloks en sets, begint langzaam te verdwijnen uit de orderportefeuille.

Na diepgaand onderzoek wordt besloten de Wire-O markt in te duiken. Als enige in Nederland word er een volautomatische vergaar- bindlijn geplaatst. Dit blijkt een succes te zijn, waardoor er na enkele jaren een tweede lijn bijkomt. Als blijkt dat de vele kalenders en boekjes die met Wire-O worden afgewerkt moeten worden ingeseald wordt een volautomatische krimpfoliemachine voor online verpakken aangeschaft.

Van éénmanszaak in 1961 tot het bloeiende bedrijf van heden met een breed aanbod voor drukker en uitgever. Met de nog steeds van toepassing zijnde gedachten uit 1961: afspraak is afspraak, kwaliteit is vanzelfsprekend en flexibiliteit wordt niet geschuwd. Dat was Binderij Vlaar van vader Piet en ook Binderij Vlaar van zijn zonen!