J. Bakker Cz

De firma J. Bakker Cz. Produceerde met molen De Veldkat van 1823 tot 1912 verpakkingspapier.

Na het stoppen in 1912 met het maken van papier in de molen werd het bedrijf onder dezelfde naam voortgezet door Simon Grootes Cz. de zwager van Jan Bakker. Het bedrijf werd overgebracht naar het pakhuis aan het Watermolenpad waar handmatig papierenzakken werden gemaakt. Er waren toen in Westzaan al 2 zakkenplakkerijen, Gebrand de Jong en Jelle Molenaar.

Simon Grootes produceerde naast de zakken ook vermicelli, macaroni en griesmeel. De zakkenplakkerij verkocht hij in 1920 aan Gerrit van Zanen. In 1940 richtte Gerrit van Zanen samen met Klaas Swart, grootaandeelhouder van P. Molenaar & Co Meelfabrieken N.V, de N, V, Papierwarenfabriek Jan Bakker Cz te Westzaan op. Het aandelenkapitaal was 25.000 gulden, Van Zanen met 10.000,- en Molenaar met 15.000,–. Mogelijk was Molenaar een belangrijke klant van Jan Bakker. Kort na de oprichting overleed Gerrit van Zanen en zijn weduwe J.A.J van Zanen-Mozer werd directrice. In 1942 werd de heer J.J. Allan van Drukkerij Van Dijk en Allan, mededirecteur. Na de oorlog gingen de zaken voorspoedig. De fabriek aan de Watermolenstraat werd uitgebreid en werd geïnvesteerd in nieuwe machines.

In 1955 werd de heer Wouter Veenis, tot eind van dat jaar ook medefirmant bij de Westzaanse Papierwarenfabriek J. Molenaar, benoemd tot directeur van de Jan Bakker Cz.  In 1956 traden mevrouw Van Zanen en de heer Allan terug uit de directie van Jan Bakker Cz.. Onder de leiding van Wouter Veenis kwam Jan Bakker Cz tot grote bloei en Veenis werd medeaandeelhouder.  Het bedrijf werd voor uitbreiding verplaatst van de Watermolenstraat naar de Vaartdijk. Wouter Veenis werd grootaandeelhouder samen P. Molenaar en Co Meelfabrieken N.V.

In 1968 kwam Wouter Veenis voortijdig te overlijden en zijn zoon Cees, die al eerder in de zaak was opgenomen, werd tot directeur benoemd. In dat jaar kwam ook Wouter Veenis Jr. in de zaak. De aandelen worden ondergebracht bij de Erven W. Veenis. In 1975 kochten de broers de aandelen die P. Molenaar en Co Meelfabrieken N.V. had. In 1981 trekt Cees zich terug uit de zaak  en wordt in 1983 eigenaar van Papierindustrie Jaring en Co in Amsterdam dat in 1994 overgenomen werd door Papierindustrie Adriaan Dekker in Wormer, waar hij tot directeur werd benoemd. Vanaf 1981 zet Wouter Jr. de zaak alleen voort. In 1993 koopt Wouter Jr. ook de aandelen van Papierwarenfabriek J. Molenaar en voegt de beide bedrijven samen onder de naam Bakker & Molenaar Verpakkingen B.V. aan de Vaartdijk in Westzaan.

De werkmaatschappij Bakker Molenaar Verpakkingen B.V. werd in 2013 verkocht aan het bedrijf BIM Consultants van de heer A.D. Bakker uit Hilversum. Vlak voor Pasen 2014 heeft de heer Bakker het faillissement van Bakker en Molenaar Verpakkingen B.V.  aangevraagd. Het papierbedrijf, opgericht in 1823 door Jan Bakker Cornelisz met molen de Veldkat heeft bijna 200 jaar een actieve rol gespeeld in de Westzaanse papiernijverheid.

[Bron: Molenwereld 126 van mei 2009 door A.M.H (Arian) Smit]