Boekbinderij Van Waarden BV

In 1840 werd Boekbinderij Van Waarden in Amsterdam opgericht door Johannes Alexander van Waarden die het boekbinders vak leerde bij Boekbinderij Brandt.

Na twee eerdere locaties was de Kalkmarkt in Amsterdam drieënzestig jaar de thuisbasis. Een statig grachtenpand, maar nauwelijks geschikt voor een bedrijf. Het pand werd te klein en de binnenstad van Amsterdam te onvriendelijk voor bedrijven en dus werd gezocht naar een nieuwe locatie.

Bestaande bedrijfsruimte die aan de eisen voldeed bleek niet te vinden en werd besloten tot nieuwbouw. Geschikte bouwlocatie werd gevonden op de Grote Tocht in Zaandam. In 1992 was het  nieuwe pand klaar. Niet meer gehinderd door de krappe behuizing in Amsterdam ging de groei verder. Zo zelfs dat ook deze behuizing snel te klein werd. In 1998 werd weer een nieuw pand gebouwd aan de Pieter Lieftinckweg 14 in Zaandam. Hier maakte Van Waarden vele soorten boeken met een groot aantal gespecialiseerde machines.

Na vijf generaties hebben de broers Theo en Herman van Waarden besloten de deuren van hun bedrijf in maart 2021 te sluiten.

Na de sluiting van het familiebedrijf uit 1840 zullen er in Nederland nog maar drie vergelijkbare loonbinderijen over zijn. Herman van Waarden vertelde de Volkskrant daarover: ‘Allemaal gedreven door oude garde zoals wij. Kijk hoeveel ijzer hier staat. Als je door wilt, moet je je machinepark moderniseren. Dat verdien je niet terug. De marges op boeken zijn te klein. Mensen willen niet meer dan € 19,95 betalen. Dan kan dit niet meer uit.’

Van Waarden vertelde meer over het maken van een boek: ‘Er kan onderweg veel misgaan. Een boek maken is als lopen door een mijnenveld. Je weet niet waar ze liggen of wanneer ze afgaan.’ Daarom moet er bij iedere machine een binder staan met de juiste ervaring. In de grote drukkerijen gaan de drukvellen er aan de ene kant in en rolt er aan de andere kant een standaard boek uit. Dan krijg je al snel een boek zonder liefde of finesse. Boeken maken is niet moeilijk, mooie boeken maken wel’.