Papiermolen De Walrus te Westzaandam, bijgenaamd De Marsman. De windbrief werd gegeven in november 1659. Hij heeft gestaan ten westen van de Watering, aan en ten noorden van de Westzanerdijk, en werd in augustus 1749 door brand verwoest.
[BRON ZAANWIKI]
_____
Beknopt overzicht
Molen stond in West-Zaandam, op de berm van de Hogendijk, thans Westzanerdijk
1658
Molen bestond reeds als loonbedrijf voor zagen en slijpen van steenplaten. Eigenaar was Willem Jansz. Keersemaeker.
1659
Keersemaeker verkocht de molen aan Wijningh Gerritsz. als lasthebber van Pieter Abrahamsz. Zij verbouwden de molen tot papiermolen en verkregen het windrecht. Een half jaar later stichtte Pieter Abrahamsz. in de nabijheid van de Walrus een tweede papiermolen, De Walvis.
1669
Pieter Abrahamsz. verkocht de Walrus. De nieuwe eigenaren werden Jan Jansz Schoen te De Koog, Dirk Jansz. Bontje te Zaandijk en Dirk Jansz. Haen te Zaandam, elk voor 1/3 part. De molen werd ook De Bonte Walrus genoemd.
In 1670 veilde Dirk Jansz Bontje zijn deel en familie Jan Jansz Schoen werd de eigenaar. Ook Dirk Jansz. Haen verkocht zijn deel aan de familie Schoen.
1679
Familie Schoen bracht de molen in veiling en Cornelis Allertsz. Blok werd eigenaar.
Hij werd ook Cornelis Maertsz of Cornelis Mars genoemd en gaf de molen de bijnaam De Marsman
1693
Cornelis verkocht de molen De Walrus voor NLG. 1.000,– aan een rederij, gevormd door de familie Gijssen, stond onder directie van Simon Dirksz Tagh. Deze rederij was ook eigenaar van witpapiermolen De Walvis. De Walrus werd in 1694 ingericht voor de fabricage van witpapier. De verdere geschiedenis van de beide molens verliep parallel.
1695
Simon Dirksz Tagh overleed en zijn broer Jan Dirksz Tagh werd directeur en in 1703 werd zijn neef Klaas Huijsduinen zijn assistent. In 1707 nam Klaas de leiding alleen over.
1734
De molen kwam weer in veiling met de voorwaarde dat er geen witpapier meer gemaakt mocht worden voor productiebeperking. Aldert Cornelisz. Blok, zoon van een vroegere eigenaar, werd de nieuwe eigenaar van dan weer een grauwpapier molen .
1749
Op 1 augustus ging de molen in vlammen op en Het Papiermakercontract keerde een schadevergoeding aan Blok uit. De molen werd niet herbouwd.
De Walrus heeft 91 jaar als papiermolen gedraaid.
Bron: 1000 Zaanse Molens, P. Boorsma 1950/Papiermolens Prov. N-H, H. Voorn 1960/1100 Zaanse Molens, R. Couwenhoven 2015