Even voorstellen: Marjan Zaagsma

Als vertegenwoordiger van verschillende buitenlandse papierfabrieken heeft Marjan Zaagsma het grootste deel van haar werkzame leven in – en met papier doorgebracht. In een tijd dat alles sneller, groter en méér moest zijn werden papiermachines breder en sneller. Het proces van papiermaken maakte een enorme ontwikkeling door in de 80er jaren van de vorige eeuw.

De bekende papiergroothandelaren in Nederland behoorden tot haar klantenkring. Eén van de fabrieken, gevestigd in Oostenrijk, fabrikant van ongestreken houtvrij papier ging zich in de opkomst tijd van kopieermachines specialiseren. In kopieerpapier. Daar werd – op specificatie – papier geproduceerd  exclusief voor o.a. Rank Xerox, Agfa, Océ, IBM. Ook daarvan bezocht ze de specialisten op gebied van papier; en samen met hen de fabrieken. Eerst alleen in Oostenrijk, na een aantal overnames ook in Hongarije, Slowakije, Rusland. En later zelfs bij de Mondi groep in Zuid-Afrika.

Veel nieuwe producten werden in die tijd ontwikkeld, waar ze presentaties over hield:  hoe maak je zoiets, wat komt erbij kijken, waarom verloopt het proces eigenlijk zó en vooral: wat maakt het papier zo goed en houdbaar voor archivering. Presentaties voor groepen specialisten bij de fabrieken zelf, zodat het procedé duidelijk werd.  Maar ook voor vertegenwoordigers van de groothandel o.a. bij de laatste nog werkende papiermolen ter wereld: De Schoolmeester in Westzaan. En zó komt iemand van modern papier in het ouderwetse metier van papiermaken terecht.  Met Stichting De Hollander ligt het accent fijn dichtbij huis: de Zaanstreek. Marjan was bestuurslid van Stichting Zaansepapiergeschiedenis van 2015 tot 2019.

“Stel je voor: één papiermachine is eigenlijk een hele fabriek. Het is vooral een proces van waterhuishouding en -beheersing: bij de start van een papierbaan is 1% vaste stof en 99% water,  aan het eind van de papierbaan nog maar 3 a 4%! Gewoon fascinerend.”