Fortuin, het

Gebouwd in het begin der 18e eeuw, hij bestond al in 1731. Was met spanen gedekt en had een met hout beklede kap. Bouwheer was Jan Pietersz. van der Ley. In 1837 kwam de molen in het bezit van de firma Van Gelder en deze besloot er, door stoom gedreven, papiermachines in te plaatsen. Deze onderneming liep op mislukking uit en kostte veel geld. ln 1855 werd de molen van de hand gedaan en kwam in bezit van Cornelis Honig Jansz. In de avond van 4 januari 1894 geraakte hij in brand, door overwaaiend vuur van de brandende molen Het Guiswijf en werd totaal verwoest. Alleen het molenaarhuis bleef bespaard en dat bestaat thans nog. Op het molenerf werd een stenen pakhuis gebouwd waarop de molennaam overging. Thans in gebruik als woonhuis, ten noorden van het Guispad.

1719/1720
Als witpapiermolen gebouwd door Jan Pietersz van der Ley onder de naam Jan, Claas en Aris van der Ley  en buiten de Firma van der Ley.

1750
Jan Pietersz overlijdt en de molen komt in handen van Claas Jansz en Aris Jansz.

1773
Claas Jansz overlijdt en zijn helft gaat naar zijn dochters Aaltje en Maritje.

1774
Aris Jansz koopt de helft van Aaltje en Maritje. Aris verwerft ook pakhuis ‘Zaandijk’.

1800
Aris Jansz overlijdt op 93 jarige leeftijd. In zijn testament is bepaald dat de molen onder het beheer komt van Jan van Vleuten en dat de firmanaam Jan, Claas en Aris van der Ley blijft bestaan.

1835
Jan van Vleuten overlijdt

1837
De erfgenamen veilen de molen en er komt een einde aan de firma Van der Ley. De molen wordt gekocht door Van Gelder Schouten en Comp. en waarmee de basis wordt gelegd voor het latere Van Gelder Papier concern. Van Gelder plaatst er als eerste van Zaanse papiermolen een stoommachine. Dit project mislukt.

1844
Cornelis Honig Jansz van de Firma Jan Honig en Comp koopt de molen, verwijdert de stoommachine en maakt weer grauw en bruin papier met windenergie.

1894 Op 4 januari raakt de molen in brand voor overslaande vonken van de brand van de aangrenzende molen Het Guiswijf. De Firma Jan Honig en Comp wordt in Zaandijk voortgezet als papiergroothandel en waarmee de basis werd gelegd voor de latere Papiergroothandel Krijt en voortgezet door Buhrmann-Ubbens Papier, Paperlinx en Vink VTS.

[BRON ZAANWIKI EN 1100 ZAANSE MOLENS]

MOLENKAART