Bolding Verpakkingen B.V.

Het was in 1898 dat de 21 jarige D. Bolding, werkzaam bij de Firma Out te Zaandijk, zijn papierhandel begon. De locatie was primitief op de meelzolder van de bakkerij Bolding, Westzijde 164 te Zaandam. Hier begon hij met het plakken van papieren zakjes en het snijden van papier met een bolder mes waarmee ook beschuit werd gesneden. De vraag naar verpakkingsmateriaal werd in die tijd groter en om aan de vraag te voldoen kocht hij een degelpers. Het pand aan de Westzijde werd getroffen door een brand waardoor de bakkerij met het meelpakhuis en de papierhandel geheel verloren ging. In een gebouwtje aan de Reigerstraat werd de handel voortgezet.

In 1913 werd het bedrijf verplaatst naar de Czarinstraat 29 te Zaandam waar het verder groeide. Hier werd ook begonnen met het fabriceren van speciale verpakkingen voor boter en vetten met een vetzakkenmachine. Hiervoor werd een speciaal vet- en vochtbestendig papier, vegetable parchment, gebruikt.

Na de 2e Wereldoorlog werd in februari 1948 werd op bescheiden wijze het 50-jarig bestaan gevierd. Ook kocht het bedrijf bouwgrond aan de Provincialeweg 200 voor nieuwbouw. De opening van de nieuwe fabriek was in mei 1950. In de loop der jaren werden de 3 zonen van de oprichter, de heren W.M., M., en N.S. Bolding, in het bedrijf opgenomen.

Bij Bolding waren in die tijd ca. 25 personeelsleden in dienst en in 1954 kwam Daan Bolding in dienst van het bedrijf.
Bolding was als een van de weinige Nederlandse verpakkingsbedrijven gerechtigt het Rijksroombotermerk te drukken.
Ca. 20% van de productie werd geëxporteerd, in hoofdzaak naar Zuid-Afrika.

In januari 1969 werd Papierwarenfabriek D. Bolding N.V. opgenomen in de Duitse Rheinische Blattmetall, onderdeel van het concern Vereinigte Aluminium Werke uit Bonn, een belangrijke grondstoffenleverancier van Bolding. Bij het 70 jaar oude bedrijf werkten toen 50 mensen.
Het geplaatste aandelenkapitaal was nominaal hfl. 412,000,- dat geheel door VAW werd overgenomen. De leiding van de bedrijf komt in handen van de heer Daan Bolding, 36 jaar, en de heer M. Bolding, 60 jaar, die kort na de overname aftrad.
Bolding was toen een van de belangrijkste Nederlandse leveranciers van boter-, margarine- en vetverpakkingen en ook verpakkingen voor de levensmiddelen-, farmaceutische-cosmetische producenten. In 1985 werd een nieuwe hal in gebruik genomen voor een 9-10 kleuren diepdrukmachine. Op 21 november was de officiële en feestelijk ingebruikname door de staatssecretaris van Economische zaken de heer P.H. van Zijl.
In november 1993 is het bedrijf weer zelfstandig geworden. Hier werd in de Zaanse pers aandacht aan besteed. Sinds 1969 maakt het Zaanse bedrijf deel uit van de Vereinigte Aluminium Werke uit Bonn. Directeur Bolding heeft nu besloten bij dit grote concern weg te gaan en de onderneming op eigen kracht voort te zetten. Deze verzelfstandiging kon plaats vinden met steun van de Nederlandse Participatie Maatschappij, die al eerder bij het bedrijf betrokken was.
Op 1 november 1996 heeft Daan Bolding de leiding overgedragen aan de heer Wienus van Oostrum, maar hij bleef bij het bedrijf betrokken tot de overname in 2000 door de Italiaanse groep Goglio S.p.A.

In 2002 wordt de bedrijfsnaam Bolding Verpakkingen omgedoopt tot Goglio North Europe B.V. met activiteiten van het produceren van verpakkingen. Hierbij horen ook complete verpakkingssystemen gemaakt van beschermende en afsluitende flexibele laminaten, het bouwen van de verpakkingslijnen en het leveren van de folies hiervoor. Zie ook Goglio North Europe B.V. op deze website bij actieve bedrijven.

Feb 2021, Bronnen: Familie Bolding en Gemeente Archief Zaanstad waar in 2008 een deel het archief is ondergebracht