Koekoek, de (ook Koeckuyt en later De Haan)

Koog aan de Zaan, Koekoekspad/sloot, nu Krokusstraat/Breestraat.  
Oliemolen en later papiermolen De Koekoek in Koog aan de Zaan, ook De Koekuit en tenslotte De Haan genoemd. De windbrief werd gegeven in augustus 1627. In 1668 werd hij vertimmerd tot papiermolen. In april 1847 werd hij ingericht als meelmolen en kreeg hij de naam De Haan.
[BRON ZAANWIKI]

1627    Als Oliemolen gebouwd en Windrecht op naam van Gerrit Theunisz

1635    Claas Pietersz Koeck wrd eigenaar en verplaatste het bedrijf  in De Koog en gaf zijn naam aan de molen. Hij bleef eigenaar en olie produceren  tot zijn overlijden in 1664

1664    Tijdens een ingewikkeld verlopen veiling in herberg De Prins in Koog  werd de molen gekocht door Jasper Pietersz samen andere erfgenamen van Claas Pietersz Koeck.          

1668    Gerrit Stock, eigenaar van het land rond van de molen, werd eigenaar  van de Koekoek en richtte deze in voor fabricage van grauwpapier. Stock was Stijfselmaker en ook papiermaker op molen De Bestevaer.

1672    Gerrit Stock overleed en zijn vrouw Trijntje heeft het bedrijf voortgezet  en bracht de molen in 1701 in veiling. Bij de veiling was haar schoonzoon Claas Arisz Caescoper betrokken.  Nieuwe eigenaar werd Pieter Claasz Mok,  al eigenaar van verschillende andere molens.

1721    Mok verkocht de molen aan Willem Jansz Doncker c.s te Wormerveer. Hier waren ook Gerrit Kuiper, Willem Joor en Michiel Groot bij betrokken.

 1748    In het Papiermakerscontract werd de molen overgeschreven op naam van Cornelis Makkes, schoonzoon van Willem Jansz. Doncker.  Makkes werd eigenaar door vererving en overname van de parten van Kuiper, Groot  en Joor. Onder Makkes gingen de zaken voorspoedig en kocht in 1768 Papiermolen De Hoop te Zaandijk.

 1775    De zonen van Makkes, Jacob en Willem,  werkten in de molen die werd overgeschreven op naam van firma Corn. Makkes en Zonen.

 1807    De firma werd beëindigd en De Koekoek kwam tijdens een veiling in eigendom van Willem Jacobsz Makkes, de oudste zoon van Jacob.

 1827    Willem Makkes overleed en na boedelscheiding kwam de molen in bezit van Adriaan Hens.

 1844    De Erven van  Dirk Blauw kochten de molen en in 1845 verkochten ze deze weer  aan korenmolenaar Frederik Kuyk met conditie er geen papier meer te maken. De molen werd korenmolen met de naam De Haan, kreeg verschillende eigenaren en werd tenslotte gebruikt voor vermalen van zaagsel tot meel.

 1921    Op 15 februari is de molen tot de grond toe afgebrand

 


MOLENKAART